Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

7 Ekim 2010 Perşembe

anzakların çanakkale'den toprak istemeleri

onune gelenin hakkinda atip tuttugunu gordugum, standart hazimsizlik, mutemadiyen fiseklenen kisirdongu bir milliyetcilik, tarihi sorgulama ve arastirma eksikligi sendromlarini iceren bir eksende gezinen yorumlarin yapildigi istek.

oncelikle bir kac noktayi acikliga kavusturmak gerekir: hayatinda bir tane bile anzakla karsilasmamis, konusmamis, paylasmamis, bir kere bile dawn ceremony'de bulunmamis, "gundem belirleyen medya"'nin her sene anzak gununde carpitilmis yansitmalari ile hasbelkader tanidiklari anzaklari icen, sican, uluorta yiyisen, bir araya gelip aussie aussie aussie oi oi oi diye anlamsizca bagirdigini sanan, haka dansini edepsiz, turk orf ve adetlerine aykiri diye kulturel gorece ozurlu yorumlayan, tumden ahlaksiz bir guruh olarak tanimlayan zihniyetin icinde bulundugu yanlisliktir. anzak gununden bir gece once Çanakkale ve eceabat'taki hicbir barda - yolunu sasirmis birkac aussie ve kiwi haric - bir anzak'a rastlayamazsiniz. hepsi bir gece onceden anzak koyu'nda uyku tulumlarinin icinde konuslanmis derin bir sessizlik ve icten bir saygi icerisinde safak sokmesini beklerler. milliyet veya hurriyetin fotograf galerisindeki gordugunuz karelere benzemez o sessizlik. "allahim yeni bi woodstock tadi yasasinn!" diye yurdun dort bir yanindan gelen bircok yagiz turk gencinin hayallerini yikar safak ayini. gunun anlam ve onemini havsalalari almaz.

avustralya ve yeni zelanda basbakanlarinin yaptigi oneriye gelirsek durup dusunmemiz gerekir. herseyden once asil savasi yaptigimiz ikili; yayilmaci ingiltere ile, somurgelerinden ozellikle musluman senegal'den getirdigi askerlerle gelibolu cephesinde savasan fransa'nin bu donusumlu idare kapsamindan cikarilmasi sarttir. uc tane asker gonderen kanada ile, gurka gibi katil ruhlu capulculari ingiltere'nin zoruyla getiren ve bu cepheye tarihte hicbir zaman sahiplenmemis hindistan'in da kapsam disinda tutulmasi gerekir. gercekten olasi bir anlasmada manevi hakki bulunan ulkeler turkiye, avustralya ve yeni zelandadir. ulusal kimliklerini bu savasla yuceltmislerdir.

ayrinti olarak; commonwealth war graves commission'in canakkale'de subesi vardir ve ingiltere'den maas alan insanlar tum mezarlarin bakim ve onarimini yapar.

en nihayetinde olasi anlasma siyasi ve ekonomik olcude degil tamamen kulturel boyutta dusunulmeli ve irdelenmelidir. gelibolu zaten bir milli parktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder