Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

6 Ekim 2010 Çarşamba

C Sharp (programlama dili)

 

C# Programlama Dili (<I>si şarp</I> şeklinde telaffuz edilir), Microsoft'un geliştirmiş olduğu yeni nesil dilidir. Yine Microsoft tarafından geliştirilmiş .NET Teknolojisi için geliştirilmiş dillerden biridir.

Microsoft tarafından geliştirilmiş olsa da ECMA ve ISO standartları altına alınmıştır.

C programlama dilinde bir tamsayı değişkeni 1 atrırmak için ++ soneki kullanılır. C++ dili adını, C diliyle Nesneye Yönelimli Programlama yapabilmek için eklentiler (C With Classes) almıştır. Benzer şekilde C++ diline yeni eklentiler yapılarak ((C++)++) bir adım daha ileriye götürülmüş ve tamamen nesneye yönelik tasarlanmış C# dilinin isimlendirilmesinde, + karakterlerinin birbirlerine yakınlaşmış hali ve bir melodi anahtarı olan C# Major kullanılmıştır.

Bu dilin tasarlanmasına Pascal, Delphi derleyicileri ve J++ programlama dilinin tasarımlarıyla bilinen Anders Hejlsberg liderlik etmiştir.

Birçok alanda Java'yı kendisine örnek alır. .NET kütüphanelerini kullanmak amacıyla yazılan programların çalıştığı bilgisayarlarda uyumlu bir kütüphanenin ve yorumlayıcının bulunması gereklidir. Bu, Microsoft'un .Net Framewok'u olabileceği gibi ECMA standartlarına uygun herhangi bir kütüphane ve yorumlayıcı de olabilir. Yaygın diğer kütüphanelere örnek olarak Portable.Net ve Mono verilebilir.

Özellikle nesne yönelimli programlama kavramının gelişmesine katkıda bulunan en aktif programlama dillerinden biridir .NET platformunun anadili olduğu bazı kesimler tarafından kabul görse de bazıları bunun doğru olmadığını savunur.

C#.NET orta seviyeli programlama dillerindendir. Yani hem makine diline hem de insan algısına eşit seviyededir. Buradaki orta ifadesi dilin gücünü değil makine dili ile günlük konuşma diline olan mesafesini göstermektedir. Örneğin; Visual Basic.NET(VB.NET) yüksek seviyeli bir dildir. Dersek bu dilin insanların günlük yaşantılarında konuşma biçimine yakın şekilde yazıldığını ifade etmektedir. Dolayısı ile buradan yola çıkarak VB.NET, C#.NET'ten daha güclü bir dildir diyemeyiz.

Konu başlıkları

[gizle]</DIV>

Tasarım hedefleri [değiştir]

ECMA tarafından C# dilinin tasarım hedefleri şöyle sıralnır:

    C# basit, modern, genel-amaçlı, nesneye yönelik programlama dili olarak tasarlanmıştır. Çünkü yazılımın sağlamlılığı, güvenirliliği ve programcıların üretkenliliği önemlidir. C# yazılım dili, güçlü tipleme kontrolü (strong type checking), dizin sınırlar kontrolü (array bounds checking), tanımlanmamış değişkenlerin kullanım tespiti, (source code portability), ve otomatik artık veri toplama gibi özelliklerine sahiptir. Programcı portatifliği özellikle C ve C++ dilleri ile tecrübesi olanlar için çok önemlidir. Enternasyonal hale koymak için verilen destek çok önemlidir. C# programlama dili sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır. Bununla birlikte C# programlama dili en basit işlevselli fonksiyondan işletim sistemini kullanan en teferruatlısına kadar kapsamaktadır. C# uygulamaları hafıza ve işlemci gereksinimleri ile tutumlu olmak uzere tasarlanmıştır. Buna rağmen C# programlama dili performans açısından C veya assembly dili ile rekabet etmek için tasarlanmamıştır. </LI>

Örnek "Merhaba Dünya!" [değiştir]

   class MerhabaDunya
{

//Programın ilk girdiği nokta (Entry Point)
static void Main(/*string[] args*/)
{
System.Console.WriteLine("Merhaba Dünya!");
//System isim uzayındaki Console sınıfının WriteLine() yöntemini kullanarak
//basit bir Konsol çıktısı ürettik.
}
}

Yukarıdaki örnek kod

Merhaba Dünya!

şeklinde ekranda çıktısı olacaktır. Bu kod parçası konsol uygulaması üzerinden verilmiştir. C# ile Windows Form,Consol,WPF,WCF,WF,SilverLight,Web ve daha bir çok türde uygulama geliştirilebilir.

Eleştiri [değiştir]


Performans [değiştir]

    Diğerleri gibi Sanal Makine'ye dayalı dillerden biridir, C# programlama dili direkt yerleşik kod'a derleyen dillerden daha yavaştır.[1]. </LI>

Platform [değiştir]

    .NET Microsoft uygulama bonservisi Windows üzerinde geçerlidir. Fakat, C# programlarını Windows, Linux veya MacOs üzerinde yürüten başka uygulamalar da yer almaktadır. Mono(software) ve DotGnu[1]. </LI>

Kaynakça [değiştir]


    ^ Şablon:Cite web kullanımında hata: Parametreler url ve başlık tanımlanmalı. </LI>
</DIV>

Dış bağlantılar [değiştir]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder