Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Ekim 2010 Çarşamba

Leke...

Leke...
Bakire olmanın onuru olarak benimsetilen o kırmızılığın kutsallığı üzerine birkaç anekdot...

İsmi lazım değil bir hanım kızımızın evlilik arifesinde aldığı uyarı üzerine kar beyaz çarşafını "lekesiyle" hemen nikah ertesinde teslim edeceği adres belirlenmiş. Ailenin yüz akı olacak "leke" kız babasının kabulüne sunulacak ve alınacak onaydan sonra namusa halel getirilmediği tasdiklenmiş olacakmış. Damadı benimsemeyen kız ailesi, ne maddi ne manevi yanlarında olmuşlar. Barışmak için tek şartları var; Çarşaf gelecek! Nikah kıyılmış, atı alan Üsküdar'ı geçmiş. Bekaret eğer önemli ise o da damadın tasası olmalıyken niye kız babası? ( Kız, mühendis! )

Kızın uğradığı tecavüzün dokuz mahalleye yayılacağı kaçınılmaz. Köy yerinde kimseyi inandıramazsın. Bunca yıl sakladığı ayıbı artık herkes öğrenecek... Gelen görücülere verilen red cevabına anası son noktayı koyuyor. Bu defa evlendirilecek! Hazırlıklar başlar. Çeyizindeki eksiklikler giderilir. Beyaz eşyası, dantelli örtülerle süslenir. . Dünürlerin ağzı kulağında. Davullu zurnalı düğün kurulacak, kınalı gelinlerini konu komşuya övdürecekler. Hayaller suya düşer...
Evlenince "bozulduğu" anlaşılır ve gerisin geri gönderilir baba evine. ( Kız, ev kızı )

Yıllarca evlenme meselesine soğuk durmuş bir başka kız... Eline erkek eli değmemiş kırk yıl boyunca. Anası ölmeden mürvetini görmek ister. Armudun sapı, üzümün çöpü derken seneler akıp geçmiş, yaş kemale ermiştir. Biraz da son fırsat olarak görülen adaya "he" denmiş ve geçkin yaşının verdiği çekiniklikle utana sıkıla oturmuş nikah masasına beyaz gelinliğiyle. Gerdeğe girecekleri eve yenge gönderilmiş. Kırk yaşındaki gelinin bekaret kanını mühürlemek üzere... ( Kız, emekli )

Bu üç örnek de gerçek hayattan alıntıdır. Hem öyle çok uzaklardan da değil, kendi yakın çevremden. Meselenin boyutu utandırıcı olduğu kadar düşündürücüdür de. İzlenme rekorları kıran ve suçunun ne olduğu sorulan dizideki kıza olan ilginin sebebi de tam da bu nedenlidir. İnsanlar ayıp aramaktadır. Bir kız için hem ayıp hem de günah sayılan bekareti teslimiyet mevzusuna odaklanmış bel altı meraklılarına sorum; Sizi niye ilgilendiriyor? Namus bir leke midir? İstekli ve ya cebren akıtılmış o kan damlacıklarında aradığınız namus ne kazandırıyor? Kızların en özeli olan o paylaşıma müdahil olmak, delile el koymuş savcı edasının mutluluğu mudur?
İntiharlar, psikolojik bozukluklar, sağlıksız nesiller besleyen o lekenin azametine bakın hele...

YASEMİN ANLAYAMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder